Blogin arkisto

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:240042 kpl

Yhteystiedot

SDP Pöytyä

Kyrön Työväenyhdistys
Ari Hellstén
etunimi.sukunimi57@gmail.com

Yläneen Työväenyhdistys
Tapio Rastas
etunimi.sukunimi@gmail.com

Uutiset

9.12.2021Kyrön Työväenyhdistyksen syyskokousLue lisää »18.12.2020Kyrön Ty:n syyskokous 15.12.-20Lue lisää »27.5.2018Työväentalon kannatusyhdistyksen perustava kokousLue lisää »

Pöytyän tuloveroprosentti

Tiistai 23.10.2012 - Tapio Rastas


Kuntavaalien keskustelua ovat hallinneet menot. Menojen kohdentaminen ja varsinkin niiden mahdollinen karsiminen ovat kuumentaneet tunteita lehtien yleisönosastoissa. Ani harva on kiinnittänyt huomiota tuloihin. Miten niitä voitaisi kerätä lisää. Jokunen maininta veroprosentista on näkynyt yleisönosastoissa.

Kuntaliitto on julkaissut jokaisen kunnan veroprosentin sekä laskenut tilinpäätösten perusteella nk efektiivisen veroasteen. Hämmästyin, kun katsoin kuviota Pöytyän osalta - tosin tarkemmin katsottuna kaikkien kuntien käppyrät olivat samanmuotoisia.

Koko tähän mennessä kuluneen 2000-luvun Pöytyän efektiivinen veroaste on ollut likimain sama. Tulosta on siis todellisuudessa kerätty sama prosentuaalinen osuus veroina. Ero veroprosentin ja efektiivisen veroasteen välillä johtuu tulo- ja verovähennyksistä, joita kunnallisverotuksessa valtio on säätänyt annettavaksi tuloveron maksajalle.

Ero Pöytyän osalta on nyt noin 7 prosenttiyksikköä, joka on suurempi kuin useimpien naapurikuntien. Toisin sanoen Pöytyällä on enemmän henkilöitä, jotka saavat vähennyksiä kunnallisverotuksessa. On uskallettua sanoa, että Pöytyällä on enemmän köyhiä kuin naapureissa. Mahdollista on myös, että hyvätuloiset pystyvät jakamaan tulonsa osittain pääomatuloksi, josta ei kunnallisveroa makseta.

Miksi sitten tuloveron tuotto on viimeaikoina kaikesta huolimatta kasvanut? Se johtuu verotettavan tulon kasvusta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini