Uutisia lyhyesti

Laura Kangas

HS: Poliisi ei aio esittää Vornasta vangittavaksi

Poliisi ei aio vaatia kansanedustaja Timo Vornasta (ps.) vangittavaksi käräjäoikeudessa, kertoo Helsingin Sanomat.

Vornanen on pidätetty epäiltynä henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta torstain ja perjantain välisenä yönä Helsingissä tapahtuneessa ampumistapauksessa.

Helsingin Sanomien mukaan tapauksen esitutkinta saataneen valmiiksi tänään lauantaina, minkä jälkeen Vornanen pääsee vapaaksi.

R&B -tähti R. Kellyn pitkä vankeustuomio pysyi voimassa

Yhdysvaltain liittovaltion vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa entisen R&B-artisti R. Kellyn eli Robert Kellyn 20 vuoden tuomion, jonka tämä sai viime vuoden helmikuussa muun muassa lapsipornomateriaaliin liittyvistä rikoksista.

Kellyn asianajajien mukaan syyteoikeus asiassa oli vanhentunut.

Kelly oli ennen viime vuoden tuomiotaan saanut toissa vuonna 30 vuoden tuomion muun muassa seksuaalirikoksista ja rahankiristyksestä. Oikeus määräsi kuitenkin viime vuonna, että vain yksi vuosi uudesta tuomiosta on suoritettava erikseen, eli tuomion maksimimitta on 31 vuotta.

Kellyn asianajajien mukaan vetoomustuomioistuimen päätöksestä tullaan valittamaan korkeimpaan oikeuteen.

R. Kelly, 57, oli pitkään yksi R&B:n suurimpia tähtiä siitä huolimatta, että häntä on syytetty erilaisista seksuaalirikoksista jo 1990-luvulta lähtien

STT-AFP

Sähkökatkoista protestoineille vuosien vankeusrangaistuksia Kuubassa

Kuubassa toistakymmentä ihmistä on saanut erittäin pitkiä vankeusrangaistuksia, koska he olivat osallistuneet pitkistä sähkökatkoista suivaantuneiden ihmisten mielenosoituksiin, kertoivat ihmisoikeusjärjestöt.

Yhteensä 13 ihmistä sai vankeustuomion. Lyhimmät tuomiot olivat mitaltaan neljä vuotta ja pisin 15 vuotta. Tuomittuja syytettiin muun muassa sabotaasista, kapinan lietsomisesta ja vihollispropagandan levittämisestä, kertoivat Yhdysvalloista käsin toimivat NGO Justicia ja Cubalex NGO -ihmisoikeusjärjestöt.

Tuomitut olivat osallistuneet protesteihin toissa vuonna Nuevitasin kaupungissa, noin kuudensadan kilometrin päässä Kuuban pääkaupungista Havannasta.

Tuomiot annettiin tammikuussa, ja tuomituilla on oikeus valittaa niistä.

Kuubassa oli toissa vuonna sähkökatkoja lähes joka päivä. Saarivaltion surkea taloustilanne on poikinut aiemmin harvinaisia hallinnon vastaisia protesteja, vaikka niistä on tuomittu ihmisiä jopa 25 vuoden vankeusrangaistuksiin.

STT-AFP

Laura Kangas

Purra: Puolue tulee toimimaan ”asianmukaisella tavalla” Vornasen tapauksessa

Poliisin julkaisemat tiedot kansanedustaja Timo Vornaseen (ps.) liittyvistä rikosepäilyistä kuvaavat ”erittäin vakavaa tilannetta”, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra viestipalvelu X:ssä.

– Rikosoikeudellisten seurausten ohella puolue ja eduskuntaryhmä tulevat toimimaan asianmukaisella tavalla, Purra kirjoittaa.

Poliisi kertoo, että Vornanen on pidätetty henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta. Hänen epäillään ampuneen laukauksen ravintolan edustalla Helsingissä.

Poliisi ei nimeä Vornasta, mutta tiedot täsmäävät Vornasen tapaukseen liittyviin yksityiskohtiin.

Yrjö Kokkonen

USA:n tiedustelupalvelut: Putin ei ehkä murhauttanut Navalyia

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei todennäköisesti antanut määräystä murhata vangittu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal.

Lehden mukaan tähän johtopäätökseen ovat päätyneet asiaa tutkineet Yhdysvaltain tiedustelupalvelut, kuten keskustiedustelupalvelu CIA ja ulkoministeriön tiedusteluyksikkö.

Tiedustelupalvelut ovat saaneet asiasta erilaista informaatiota. Myös Navalnyin kuoleman ajankohta, juuri ennen Venäjän presidentinvaaleja, puhuu sen puolesta, ettei Putin antanut tappokäskyä.

Lehti huomauttaa, ettei varmaa tietoa asiasta kuitenkaan ole. Navalnyin tukijat pitävät selvänä, että Putin on vastuussa Navalnyin kuolemasta.

Lähde: Reuters

Laura Kangas

Poliisi: Vornanen pidätetty, ampui ravintolan edustalla

Kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) on pidätettynä henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta, kertoo poliisi.

Poliisi ei nimeä Vornasta tiedotteessa, mutta tiedot täsmäävät aiemmin tiedettyihin seikkoihin.

Esitutkinnan mukaan tapahtumat olivat saaneet alkunsa ravintola Ihkussa, missä työpaikkaseurueen jäsenille oli tullut suusanallista riitaa.

Ravintolan ulkopuolella Vornanen oli yllättäen ottanut esiin hänellä mukana olleen luvallisen pienikaliiperisen aseen.

Aseenkäyttötilanteen aikana piippu oli osoittanut kohti paikalla olleita henkilöitä. Tämän jälkeen Vornanen oli ampunut maahan yhden laukauksen, jonka jälkeen paikalla olleet henkilöt poistuivat.

Lue koko juttu täältä.

Laura Kangas

Vornasen virka-aseesta ei varmaa tietoa

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Samppa Holopainen ei osaa sanoa varmuudella, onko kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) virka-ase palautettu poliisilaitokselle vai ei.

Hän kuitenkin pitää epätodennäköisenä sitä, että Vornasella olisi virka-ase. Vornasella ei pitäisi olla virka-asetta hallussaan, sillä poliisin normaalin käytännön mukaan virka-ase ja virkamerkki kerätään pois, jos virkavapaa kestää yli kolme kuukautta.

Vornanen oli osallisena torstain ja perjantain välisenä yönä Helsingissä tapahtuneessa välikohtauksessa, johon liittyy ampuma-ase.

Lue koko juttu täältä.

Laura Kangas

Saarikko: Sairaaloista karsiminen voi vaikuttaa ihmisten turvallisuuden tunteeseen

Annika Saarikko.
Annika Saarikko vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kritisoi Ykkösaamun haastattelussa leikkauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Saarikon mukaan säästöt voivat vaikuttaa ihmisten turvallisuuden tunteeseen ja terveydenhuollon luotettavuuteen.

Saarikko kritisoi myös yleisen arvonlisäveron nostoa. Hallituksen suunnittelema arvonlisäveron korotus 25,5 prosenttiin on keskustan mielestä liian suuri.

Lue koko juttu täältä.

Yrjö Kokkonen

Viivästyksiä Kööpenhaminan lentokentällä – syy ei tiedossa

Matkatavaroiden käsittelijät ovat keskeyttäneet työnsä Kööpenhaminan lentokentällä, kertoo Tanskan Radio DR.

Työnseisaus koskee SAS Ground Handling -yhtiön työntekijöitä. Lentokentältä kerrotaan DR:lle, ettei työnseisauksen syy ole tiedossa.

Kentän lähtevät lennot myöhästyvät nyt 20–60 minuuttia, koska matkatavaroiden siirto koneisiin kestää tavanomaista kauemmin. Myös saapuvien matkailijoiden matkatavaroiden toimittaminen kestää tavanomaista kauemmin.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Mäkelä: Vornasen rikosepäilyt ”vakavia ja poikkeuksellisia”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan puolueen kansanedustajan Timo Vornasen rikosepäilyt ovat ”vakavia ja poikkeuksellisia”. Mäkelä kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä. Mäkelä sanoo haluavansa antaa viranomaisille työrauhan tapahtumien selvittämisessä. Mäkelän mukaan puolue toimii tosiasioiden pohjalta sitten, kun niitä on. Eilen illalla eri medioissa kerrottiin, että Vornanen on pidätetty perjantain vastaisena yönä. Mediatietojen mukaan poliisi epäilee häntä ammuskelusta Helsingin yössä.

STT